عذرخواهی کردن برای ما سخت است، چون احساس میکنیم عذرخواهی یعنی اقرار به شکست و اشتباه، عذرخواهی یعنی کمآوردن.حالا واقعا اینطور است؟ راستش را بخواهید هم بله، هم نه! بله، اگر ناشیانه و نابجا عذرخواهی کنیم و نه، اگر عذرخواهیمان قشنگ و بجا باشد و این یعنی هنر؛ هنری که باید یادش گرفت.چیزی که خیلی وقتها مانع از معذرتخواهی ما میشود، محق دانستن خودمان در مساله پیشآمده است؛ اینکه حق را کاملا بهخود میدهیم و دیگری را مقصر محض میدانیم.
طبیعی است که در چنین شرایطی، حتی فکر دلجویی هم به ذهنمان خطور نمیکند. اگر خوب دقت کنیم، اینجا هم نحوه نگاه ما به موضوع است که ما را بهاشتباه میکشاند. زندگی را طور دیگری ببینیم و این فرمایش نبی اکرم(ص) به یادمان بیاید که فرمودند: «هر 2 نفر مسلمانی که با هم قهر و دعوا کنند و 3 روز در این حالت بمانند و آشتی نکنند، از دایره اسلام بیرون خواهند رفت و در مقابل، هرکدام که برای آشتی پیشقدم شود، زودتر از دیگری وارد بهشت خواهد شد».
نکات کلیدی در هنر عذرخواهی
یک راهحل خوب برای مشکل زیادی خود را محق دیدن، خود را بهجای دیگری گذاشتن است. اگر یک لحظه خودمان را با تمام توقعاتمان، جای طرف مقابلمان بگذاریم و همانطور رفتار کنیم که دوست داریم با ما رفتار شود، قضیه خیلی فرق خواهد کرد. آنوقت دلجویی کردن برایمان وظیفه میشود، نه مصیبت. بعضی اوقات هم میشود که ترس از پذیرفته نشدن پوزشمان، ما را از عذرخواهی بازمیدارد. برای این موارد، مطمئن باشید احساس خوبی که از درست عمل کردن و حس انجام تکلیفتان پیدا میکنید، آنقدر برایتان ارزش خواهد داشت که دیگر به این چیزها فکر نکنید. اگر عذرخواهی یک هنر است، ببینیم چطور باید آن را یاد گرفت.
سعی کنیم کاری نکنیم که عذرخواهی بخواهد: اشتباه است که فکر کنیم عذرخواهی کردن، نسخه خوبی است که دائما باید پیچیده شود. برای بعضیها، اشتباه کردن و معذرت خواستن، مثل یک عادت روزانه میشود. دائما اشتباه؛ دائما عذرخواهی.نکته مهمی که باید به آن توجه کنیم این است که در واقع، قبح اشتباه کردن برای افرادی که به معذرتخواهی عادت میکنند، شکسته میشود. فرد، ابایی از تکرار اشتباهش ندارد و معذرتخواهی، مثل لقلقه زبان در حرفهایش تکرار میشود.پس حواسمان باشد قبل از اینکه به سناریوی قشنگ عذرخواهی کردن فکر کنیم، کاری نکنیم که بخواهیم بابتش عذرخواهی کنیم. از طرف دیگر، بعضی اشتباهها معذرتبردار هم نیستند؛ مثل جایی که پای خسارات جانی یا آبرویی در میان باشد. این است که علاج واقعه، قبل از وقوع باید کرد.