افسردگی یک بیماری خلقی است. اختلالات خلقی طبقهبندی متفاوتی دارد اما چیزی که باعث میشود افسردگی به عنوان یک بیماری خلقی برچسب بخورد مجموعهای از علائم است؛ بیحالی، سستی، فقدان انرژی، احساس گناه یا احساس بیارزشی از علائم افسردگی است.
حسنزاده رئیس مرکز مطالعات وزارت ورزش و جوانان میگوید :میزان افسردگی در بین دختران بیشتر از پسران است. پیش از این نیز آمارهای ارائه شده جهانی نشان میداد ابتلای زنان به افسردگی تا دو برابر بیش از مردان است اما در گزارش انجمن روانشناسی ایران آمده است که سهم زنان ایرانی از این اختلال روانی، سه تا چهار برابر بیشتر از حد معمول است. استاندارد افسردگی زنان، بین پنج تا هفت درصد است اما با ارقام اعلام شده بین 15 تا 28 درصد زنان ایرانی افسردهاند. با یک حساب سرانگشتی، میتوان افسردگی را خطری جدی تلقی کرد چرا که زنان نیمی از جامعه را تشکیل میدهند و علاوه بر آن، بهطور مستقیم تربیت کودکان را نیز در خانواده بر عهده دارند.
به گفته حاجلو کارشناس ارشد روانشناسی بالینی «فرزندان مادران افسرده، هم در زندگی شخصی و هم در زندگی اجتماعی خود دچار مشکلاتی خواهند شد.» آخرین نرخ شیوع اختلالات روانی که در میان زنان، 26 درصد و در میان مردان 15 درصد اعلام شده است، نشان میدهد زنان با اختلافی یازده درصدی بر سکوی نخست ابتلا به افسردگی در کشور ایستاده اند!
هر غصهای، افسردگی نیست
کم شدن اعتماد به نفس، تغییر در وزن و وضعیت اشتهای فرد یا وضعیت خواب بیعزتی یا از دست دادن علائمی مثل شوق زندگی که فرد پیش از ابتلا داشته نیز در همین گروه قرار میگیرد. گاهی شدت افسردگی به حدی است که فرد به مرگ فکر میکند و احتمال خودکشی وجود دارد. روانشناسان میگویند برای بررسی افسردگی، فرد باید پنج علامت از این علائم را در یک مدت زمان مشخص دارا باشد و البته مهمترین شرط آن است که این علائم به عملکرد اجتماعی، تحصیلی، کاری، خانوادگی و... اثر منفی وارد کرده باشد.»